Aynı insanlarda olduğu gibi hayvanlar aleminde de onların hayatını tehdit eden veya zorlaştıran birtakım hastalıklar bulunmaktadır. Çeşitli doku ve organları etkiler, yaşam kalitesini düşürür ve kimi zaman ölüme bile sebep olabilir. Bunlardan bir tanesi de parazitler olmaktadır. Kedilerde iç parazit, hayvanın vücudunda yaşar ve yaşadığı konak bölgeyi olumsuz olarak etkiler. Hedef aldığı bölgeye yerleştikten sonra zarar vermeye başlar.
Kedilerde İç Parazit Nedir?
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi birçok hayvanın hayatını olumsuz etkileyebilecek faktörler mevcuttur. Parazitler de bunlardan bir tanesidir ve iç ve dış olarak ikiye ayrılmaktadır. Tabii bunlar kendi aralarında da kategorilere ayrılmaktadır. Peki kedilerde iç parazit nedir, nelere sebep olur ve yapılabilecek neler vardır? Bu yazımızda iç parazitleri sizlere detaylıca anlatacağız. Asalak olarak da adlandırılan parazitler, konak olarak adlandırılan başka bir canlı bulur ve o canlı üzerinde yaşamını sürdürmeye başlar. Kendi beslenirken konak olarak kullandığı canlıyı da negatif bir biçimde etkilemeye başlar. Konak olarak genellikle karaciğer, mide ve bağırsak akıllara gelmektedir. Aynı zamanda ev kedisi veya sokak kedisinde bu durum farklılık göstermemektedir. İç parazitler her zaman bir tehdit olmaktadır.
Bu nedenle durumu olabildiğince kısa sürede fark edip ona göre bir tedavi planı oluşturmak oldukça önem arz etmektedir. Bu tedavi planı yalnızca veteriner hekim onayı ile yapılmalıdır. Peki bu kısa süre nasıl sağlanır? Tabii ki de iç parazit belirtilerinin ne olduğunu bilip ona göre temkinli olarak. Biz de sizler için bu belirtileri derledik.
Kedilerde İç Parazit Belirtileri
Yukarıda da bahsettiğimiz gibi hastalığın belirtilerini bilmek hızlı bir şekilde çözüme ulaşmak için hareket etmeyi sağlar. Bu da kedi sağlığı için oldukça önemlidir. Bu tür durumlarda erken teşhis her zaman önemli bir rol oynar. Kedilerde iç parazit belirtileri;
- Hızlı kilo ve sıvı kaybı
- Öksürük
- Dışkıda kan
- İshal
- Kusma
- Soluk diş etleri
- İştah azalması
- Matlaşmış tüyler
- Zor nefes alma
- Halsizlik
olarak sıralanabilir. Bu durum yavru kedilerde veya yaşlı kedilerde bir bakıma daha zorlu geçebilir. Çünkü bağışıklık sistemi ve dayanıklılık açısından diğer kedilere göre daha güçsüz olabilirler.

Yavru kedilerde iç parazit belirtileri de benzerlik gösterebilmektedir. Bağışıklık sistemleri gereği diğer kedilere oranla dışarıdan gelebilecek herhangi bir tehdide daha açıklardır. Aynı zamanda hala anne sütü ile beslenen kedilere anne kediden de parazitler bulaşabilir. Kısaca bu ve bu tarz belirtiler gözlemlendiğinde mutlaka veteriner hekime danışılmalıdır. Bu yüzden kedi normalinden farklı davranışlar sergilediğinde erkenden önlem alınmalıdır.
Kedilerde İç Parazit Neden Olur?
Genelde %45 gibi bir oranda karşımıza çıkan kedilerde iç parazit neden olur? Bu duruma sebep olan faktörler nelerdir? Kedilerde iç parazite sebep olabilecek birçok etken bulunmaktadır. Kedinin yaşadığı alanın temizliği ile alakalıdır. Hijyenik ortamda yaşamayan veya hijyenik ortamda beslenmeyen kediler iç parazitlere daha uygun bir konak haline gelir ve bu da onları kolay bir konak durumuna getirir. İyi pişmemiş yiyecekler, kirlenmiş gıdalar ve su potansiyel bir tehdit olup kedinin sindirim sistemini etkileyebilmektedir. Kediler sadece besin tüketmekle kalmıyor, aynı zamanda dış ortamdan yiyebileceği yiyecek dışı diğer enfekte organizmaların da tüketilmesi ile de iç parazitleri vücutlarına alabilirler. Kedinin bağışıklık sisteminin düşük olması da bu tarz durumların yaşanmasını daha elverişli hale getirir.
Kedilerde İç Parazit Çeşitleri
Yazımızın başlangıcında da belirttiğimiz gibi kendi arasında da çeşitlere ayrılan iç parazitler, her kediyi de farklı şekilde etkilemektedir. Kimi kedinin bağışıklık sistemi daha düşüktür, kimi kedinin yaşam koşulları daha elverişlidir ve kimi kedi ise enfekte kediler ile içli dışlıdır. Çeşit çeşit durum kedinin iç parazite yakalanma olasılığını ve şiddetini etkilemektedir. Kedilerde iç parazit çeşitleri arasında en tehlikeli olduğu bilinen kalp kurtları sivrisinekler yoluyla kedilere geçer. İnsanların da baş belası olan sivrisinekler, kedileri ısırdığında parazitleri bulaştırabilir. Bulaştırdığı yer ise kalp! Öte yandan yuvarlak solucanlar ise genelde anne sütünden veya enfekte olmuş diğer hayvanların besin olarak tüketilmesi ile oluşmaktadır. Bu yüzden kedilerin yiyip içtiklerine de özellikle dikkat etmek gerekmektedir. Öte yandan kancalı kurtlar ve mide solucanları da kedilerde iç parazite sebep olan etkenler arasında örnek olarak gösterilebilmektedir.
Veteriner kontrolü hem bu olaylar yaşanmadan hem de yaşandıktan sonra hızlı bir tedavi sağlamak için oldukça önemlidir.
Kedilerde İç Parazit Tedavisi
Kedilerde iç parazit tedavisi kesinlikle profesyonel bir veteriner hekim bilgisi dahilinde yapılmalıdır. Başka bir kedide işe yaramış bir yöntem olsa bile denenmemelidir. Veteriner hekimin önereceği yöntemler ile, kullanılabilecek ilaçlar veya aşı takvimi ile bu durumun kontrol altına alınması sağlanır. Düzenli olarak üç ayda bir yapılması gereken iç parazit aşısı ile, ağır durumlarda önerebilecek kan nakli ile ve antiparaziter ilaçlar ile iç parazit tedavisi sağlanır. İyileşme durumundan sonra bile varsa enfekte kedinin birlikte yaşadığı diğer hayvanların da kontrole götürülmesi önemlidir. Böylelikle durumun tekrarlanmasına yol açabilecek etkenler de ortadan kaldırılmış olur.

Kedilerde İç Parazit Bulaşıcı Mıdır?
Hayvanları seven, besleyen, ilgi duyan veya iç içe oldukları herhangi bir işte çalışan insanların aklındaki ortak nokta bu durumun bulaşıcı olup olmadığıdır. Her hastalık birbirinden kötü ve tehlikeli olsa da o hastalık bulaşıcı ise birden fazla canlıyı etkilemektedir ve bu durum pek de hoş değildir. Kedilerde iç parazit insana bulaşır mı, bulaşırsa bununla nasıl mücadele edilir? Zoonoz olarak adlandırılan bu hastalık hayvanlardan insanlara bulaşabilmektedir. Maalesef ki bulaşıcı olan bu durumun gerçekleşme olasılığını azaltmak elbette ki mümkündür. Bu durumda akla ilk olarak iç ve dış parazit aşıları gelmektedir. Kedilerde bu aşı tamsa olasılık azalacaktır, öte yandan yukarıda belirttiğimiz gibi hijyenik koşulların sağlanması da bu durumun engellenmesindeki bir diğer etken olmaktadır.
Peki kedilerde iç parazit insana nasıl bulaşır ve bunun önüne nasıl geçilir sorularının cevaplarını bilirsek daha kaliteli bir hayat yaşayabiliriz. Kedilerde gözlemlenen bu durum, evinde kedi besleyen insanlarda daha sık gözlemlenebilir. Kedilerle uyuyan, kedilerle sık vakit geçiren ve kedinin temas ettiği birçok yere temas eden insanlara bulaşabilir. Öte yandan sıklıkla değiştirilmesi ve temiz tutulması gereken kum kaplarındaki dışkılardan da iç parazitler bulaşabilir. Bu dışkıya temastan sonra ellerin yıkanması, dışkının kontamine ettiği herhangi bir bölgenin temizlenmesi de özellikle dikkat edilmesi gereken ayrıntılardan bir tanesidir. Gerekli temizlik önlemleri hem insan hem de kedi için alındığında, aşı takvimi kontrol edildiğinde ve veteriner kontrolleri aksatılmadığında bu durumun gerçekleşme olasılığı azalmaktadır.
Kedi paraziti insana ne yapar, belirtileri nedir diye baktığımızda aslında kedilerde görüldüğü gibi semptomlar görülmez. Kimi insanda grip gibi kendini gösterir; hamileliği, gözleri ve iç organları etkileyebilir. Bu yüzden hem enfekte kedi hem de enfekte insanlarla temas halinden kaçınmalı ve sıkı önlemler alınmalıdır.
Faydalı Linkler & Öneriler:
Ücretler Sayfalarımız:
Veteriner Muayene Ücretleri sayfamızı inceleyin.
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyin.
Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyin.
Kedi Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı inceleyin.
Köpek Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı inceleyin.
Hizmet Lokasyonlarımız:
Kartal Veteriner sayfamızı inceleyin.
Cevizli Veteriner sayfamızı inceleyin.
Uğurmumcu Veteriner sayfamızı inceleyin.
Dragos Veteriner sayfamızı inceleyin.
Soğanlık Veteriner sayfamızı inceleyin.
Yakacık Veteriner sayfamızı inceleyin.
Maltepe Veteriner sayfamızı inceleyin.
Pendik Veteriner sayfamızı inceleyin.
Sosyal Medya’da Bizi Takip Edin:
Veteriner instagram hesabımızı takip etmeyi unutmayın!