Aşılar, özellikle memeli canlılarda birçok farklı virüs ve zararlıya karşı vücudun bağışıklık kazanabilmesi için uygulanan önleyicilerdir. Dünyanın en önemli ve evcil memeli canlılarından biri de elbette ki kedilerdir. Bu sevimli dostlarımız için de yavruluk döneminden başlayacak şekilde ömür boyu uygulanması gereken bir kedi aşı takvimi yer almaktadır.
Kedi aşı takvimi bir kedi için hangi aşının hangi tarihte, hangi yaşta ve nasıl uygulanacağını gösteren takvimdir. Takvim bir diğer ismi ile aşı karnesi şeklinde de bilinirken, mikrop ve bakterilerden koruma için vücutta uygulanan aşıların düzenini belirler. Çünkü kedilerin vücudunda ölümcül hastalıklar oluşturabilecek bu zararlılara karşı aşılar, koruma ve sağlıklı kalma avantajı ortaya koymaktadır.
Kedi Aşıları
Bazı mikrop, virüs ve bakteriler insanlar dahil olmak üzere kedi ve köpekler gibi tüm canlılarda bazıları ise spesifik bir şekilde kedilerde riskli hastalıklar oluşturabilmektedir. Bu neden ile bazen ortak bazen de spesifik zararlılara karşı geliştirilmiş bir şekilde değişen etkilere sahip kedi aşıları da geliştirilmiştir. Bu aşılar kedilerde hastalığın oluşabileceği döneme, yaşa ve bünyenin ihtiyaçlarına bağlı olarak kimi zaman yavruluk döneminde kimi zaman yetişkin dönemlerde uygulanır.
Aşılar bazen vücutta bir defa uygulandığında vücudun istenilen hastalığa karşı antikor geliştirmesini ve ömür boyu bağışıklık elde etmesini sağlar. Bazı aşılar ise her yıl belirli tarihlerde düzenli bir şekilde uygulanarak, vücudun korumasını sürekli bir hale getirmek için uygulanır. Bu neden ile her kedi aşı uygulaması değişen bir yapıya ve isme de sahiptir. Bugün akla gelebilecek birçok farklı faktöre karşı geliştirilmiş şekilde kedinin aşıları yavruluk yani doğum döneminden itibaren eksiksiz bir şekilde bazen zorunlu bazen de isteğe bağlı olarak uygulanır.
Kedi aşıları içerisinde birçok farklı virüs ve zararlı karşısında etki oluşturan değişen aşı türleri bulunmaktadır. Örneğin, ilk olarak kedi kuduz aşısı göz önünde bulundurulursa, bu aşı birçok ülke ve bölgede zorunlu kapsamda insan ve kedileri ağır bir tehdit altında bırakan kuduz hastalığına karşı uygulanır.
Kedi parazit aşıları ise günümüzde kedilerde görülebilecek iç ve dış parazitlere karşı vücudu korunaklı bir hale getirmek için uygulanmaktadır. Bu aşılar tamamen isteğe bağlı bir şekilde uygulansa da kliniğimiz ve veteriner hekimlerimiz tarafından kedinizin ve ev ortamınızın sağlığı için önerilmektedir. İki farklı çeşide ayrılmak ile birlikte aşağıdaki listede çeşitler görülebilir.
- İlk olarak kedi iç parazit aşısı ya da damla ve ilaç şeklinde kullanılan parazit uygulaması kedinizin hayatı boyunca karşılaşabileceği ve bağırsaklarına ya da iç organlarına erişebilecek parazitlere karşı koruma sağlar. Solucanlar, kancalı kurtlar veya bağırsak parazitleri gibi zararlar ve oluşturabilecekleri enfeksiyonlara karşı risk faktörlerini düşürür.
- Diğer parazit uygulaması ise genellikle damla ve spreyler şeklinde kullanılan kedi dış parazit aşısı şeklinde ifade edilebilir. Kedilerde vücuda dış noktadan etki eden kene, pire ve bit gibi enfeksiyon oluşturabilen zararlılara karşı koruma sağlar.
Yine kedilerde insanlarda görüldüğüne benzer bir şekilde karşılaşılabilen kan kanseri riskine karşı olarak da kedi lösemi aşısı (FeLV) uygulaması bulunmaktadır. Bazı kedi ırkları ve bazı bölgelerde yaşayan kediler için lösemi faktörleri daha yüksek olduğundan dolayı isteğe bağlı bu aşı birçok kedi için önerilmektedir. Kliniğimizde de kedinizin ırkına veya yaşam koşullarına göre önerilebilir.
FIV aşısı ise isteğe bağlı bir şekilde uygulanan aşılar arasında yer alır. Bu uygulama kedi immün yetmezlik virüsü aşısı şeklinde de adlandırılırken, kedilerde riskli enfeksiyonlara karşı vücutta korumaya yardımcı olur. Kediler için mecburi aşılar arasında yer almasa da kedinizin hastalığa karşı korunabilmesinde önemli bir etkinlik sağlayabilir.
Kedi enfektif peritoniti aşısı yine isteğe bağlı bir aşı türüdür. Tüm kedilerde uygulanan bir aşı olmamak ile birlikte virüs kedilerde riskli hastalık oluşturan bir yapıya sahiptir. Ülkemizde FIP aşısı uygulaması için mutlak bir şekilde veteriner hekimlerimizin muayenesi ve tavsiyesi gerekir.
En önemli aşı bölümlendirmesi olarak da kedi karma aşıları ele alınabilir. Bu aşılar adından anlaşılabileceği üzere birçok farklı mikrop ve bakteriye karşı ortak bir şekilde uygulanır ve vücutta kapsamlı bir koruma oluşturur. İçeriğinde bulunan aşı çeşitlerinin birçoğu yine birçok ülke ve bölgede zorunlu ve nadiren de isteğe bağlıdır.
- Panleukopenia aşısı karma aşılar içerisindeki ilk kısmı oluşturmak ile birlikte dünyanın birçok ülke ve bölgesinde zorunlu bir yere sahiptir. Bir diğer ismi kedi distemper aşısı olmak ile birlikte kedi parvovirüs hastalıklarına karşı koruma sağlar.
- Kedi herpes virüsü aşısı yine zorunlu bir aşı uygulaması olarak kliniğimizde uygulanabilmektedir.
- Zorunlu aşılardan biri olan kedi calicivirüs aşısı yine karma aşılar içerisinde yer alırken, kedilerde solunum yolu enfeksiyonları oluşturabilen hastalığa karşı koruma sağlar.
- Karma aşılar içerisinde bulunan kedi chlamydiosis aşısı ise isteğe bağlı bir aşı çeşididir.
Son olarak incelenmesi gereken aşı çeşidi ise kedi mantar aşısı olarak kabul edilebilir. Mantar kedilerde vücuda dış ortamdan bulaşarak özellikle kulak içi, boyun veya vücut içine ulaşıp enfeksiyonlara neden olabilir. Bu neden ile microsporum canis etkenine karşı uygulanan bu isteğe bağlı aşı, mantar enfeksiyonları gibi risklere karşı koruma için tercih edilebilir.
Yavru Kedi Aşı Takvimi
Kedilerde aşılama doğum anından itibaren sadece birkaç haftalık döneme ulaşılması ile birlikte yavru kedi aşı takvimi uygulanarak başlar. Kedilerde yavruluk döneminden itibaren sağlıklı bir hayatın devam etmesi için yavru kedi aşıları çok büyük bir gerekliliğe sahiptir. Aşağıdaki tabloda sıralanmış bir şekilde de bu aşılar takip edilebilir.
Uygulama Zamanı(Yaş veya Hafta) | Uygulanacak Aşı Türü |
6-8 hafta aralığında | İç ve dış parazit aşıları |
8-10 hafta aralığında | Karma aşı 1. doz uygulaması |
12-14 hafta aralığında | Karma aşı 2. doz uygulaması |
16-18 hafta aralığında | Kuduz aşısı uygulaması |
20-22 hafta aralığında | Lösemi aşısı uygulaması |

Kedilerde aşı uygulamaları 45. gün itibariyle başlarken, aşı öncesinde ilk antikorlar anne sütü sayesinde elde edilir. Ancak sonrasında aşı ile birlikte vücudun tamamlayamadığı ve eksik kalan antikorlar giderilir. Tabloya bağlı aşılamada iç ve dış parazit aşıları 2 ayda bir tekrar edilirken, 2 aylık kedi aşıları arasında kabul edilebilecek karma aşı yine belirtildiği şekilde iki doz olarak yapılır. Hatta karma aşının 2. dozu ise 3 aylık kedi aşıları içerisinde olarak da görülebilir. Kuduz aşısı uygulaması yasal zorunluluk oluştururken, 1 defa uygulanır ve lösemi aşısı ise isteğe bağlı olarak yine 1 doz şeklinde uygulanabilir.
Yetişkin Kedi Aşı Takvimi
Yavrulukta yapılan aşılar ile birlikte elde edilen bağışıklığın sürdürülmesi ve bazı hastalıklara karşı ömür boyu korumayı devam ettirmek için yetişkin aşı takvimi ayrı bir uygulama oluşturur. Bu takvim içerisinde de her aşı belirli bir doz ile birlikte farklı zamanlarda zorunlu veya isteğe bağlı uygulanır.
Uygulama Sıklığı | Uygulanacak Aşının Çeşidi |
Her 2 ayda 1 defa | İç parazit aşısı |
Her 2 ayda 1 defa | Dış parazit aşısı |
Her yıl 1 defa | Karma aşı |
Her yıl 1 defa | Kuduz aşısı |
Her yıl 1 defa | Lösemi aşısı |
Tabloda yer aldığı üzere aşılar belirtilen tarihlerde düzenli bir şekilde uygulanırken yetişkin kedilerde bağışıklık yüksek tutularak hastalıklara karşı koruma devam ettirilebilir. İçerik dahilinde paylaşılmış olan bu kedi aşı karnesi her evcil hayvan sahibi tarafından takip edilmeli ve aşılar üzerinde önemle durulmalıdır.

Bazı aşılar veteriner kliniğimizin kullanmış olduğu aşı markası bağlamında, örneğin; dış parazit aşısı gibi uygulamalarda uygulama sıklığı ve dozu açısından değişiklik gösterebilir. Mutlak bir şekilde doğru kedi aşı takvimi takibi ve uygulamaların sürdürülmesi için de Therapet Veteriner Kliniği’mize başvurarak, bilgi ve hizmet almanız büyük fayda sağlayacaktır.
Faydalı Linkler & Öneriler:
Ücretler Sayfalarımız:
Veteriner Muayene Ücretleri sayfamızı inceleyin.
Kedi Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyin.
Köpek Aşı Fiyatları sayfamızı inceleyin.
Kedi Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı inceleyin.
Köpek Kısırlaştırma Fiyatları sayfamızı inceleyin.
Hizmet Lokasyonlarımız:
Kartal Veteriner sayfamızı inceleyin.
Cevizli Veteriner sayfamızı inceleyin.
Uğurmumcu Veteriner sayfamızı inceleyin.
Dragos Veteriner sayfamızı inceleyin.
Soğanlık Veteriner sayfamızı inceleyin.
Yakacık Veteriner sayfamızı inceleyin.
Maltepe Veteriner sayfamızı inceleyin.
Pendik Veteriner sayfamızı inceleyin.
Sosyal Medya’da Bizi Takip Edin:
Veteriner instagram hesabımızı takip etmeyi unutmayın!